Teken een beest

In het Museon zijn talloze opgezette dieren te bewonderen. Ze staan voor altijd stil.

Daardoor doet zich de gelegenheid voor nu eens echt goed naar de dieren te kijken en ze proberen na te tekenen.

Goed leren kijken is bij natekenen heel belangrijk. Meestal ben je geneigd om veel te snel te kijken. Daardoor denk je dingen te zien, die anders zijn dan ze werkelijk zijn. Bovendien vullen de hersenen een hoop dingen in, die we niet echt zien.

Kijk maar eens goed naar de afbeelding hiernaast. Kun je geloven dat beide poppetjes even groot zijn? Meet maar eens na.

Hersenen 'zien' andere dingen dan je ogen.

Voorbereiding

In het Museon zijn talloze opgezette dieren te bewonderen. Ze staan stil. Daardoor doet zich de gelegenheid voor nu eens echt goed naar de dieren te kijken en ze proberen na te tekenen.

Het geheim van een goede tekening is niet alleen goed kunnen tekenen maar ook heel goed kijken. ‘Goed leren tekenen’ moet je oefenen, dat begrijpt iedereen, maar 'goed kijken' ook! En veel van wat je al weet over dieren… dat moet je bij natekenen juist vergeten.

 

Je krijgt in deze voorbereidingsles volop de gelegenheid om te kijken, te vergeten en te tekenen met behulp van kleine, grappige oefeningen.

Heb jij al een handtekening?

Elke kunstenaar zet onder zijn of haar tekening of schilderij altijd een handtekening. Als jij straks naar het Museon komt om een tekening van een dier te maken, is het leuk als jij ook hun handtekening eronder kunnen zetten. Met deze opdracht kun je oefenen in het maken van een handtekening.

Wat is een handtekening? 

Een handtekening is een met de hand geschreven naam die iemand plaatst onderaan een brief of document. Je handtekening hoeft echter niet “leesbaar” te zijn.

Tips voor een goede handtekening

  • Kies bijvoorbeeld de eerste letters van je voor en achternaam
  • Je kunt ook je hele naam achter elkaar schrijven
  • Doe er bijvoorbeeld een paar sierlijke krullen bij of strepen onder
  • Een handtekening moet niet te moeilijk zijn

Oefenen

Je hebt een nieuwe handtekening, en dan? Ervaring leert dat als je de handtekening twintig keer “oefent”, je hem al aardig onder de knie hebt. Hoe vaker je “oefent” hoe sneller hij je eigen handtekening wordt. Je kunt de wat moeilijkere delen van je handtekening apart oefenen. Daardoor kun je dat onderdeel sneller goed neerschrijven.

Tekenoefeningen

Hieronder vind je een aantal speelse oefeningen die kunnen dienen ter voorbereiding op de museumles.

Dieren tekenen met je hand

Wist je dat je handen een heel goed hulpmiddel zijn om dieren te tekenen?

Kijk maar eens de voorbeelden op de website via de link hieronder. Met één of twee handen en een paar extra lijnen kun je heel makkelijk een vis, een kameel en een vogel leren tekenen.

http://kids.flevoland.to/knutselen/tekenen.shtml

Ondoorbroken lijn

Kun jij in 2 minuten dit dier natekenen zonder je potlood van het papier te halen?

Je kunt natuurlijk ook een andere afbeelding van een (ander) dier gebruiken.

Goed kijken

Kijken is erg belangrijk bij tekenen. Zie jij hoeveel driehoeken er in de tekening hieronder zitten?

Het antwoord is 27 driehoeken

In het Museon

In de les 'Teken een beest' ga je aan de slag met het tekenen van dieren.

Tijdens een introductie doen we allerlei korte oefeningetjes zoals tekenen met links en goed kijken naar het dier. Je leert kijken op welke plaats in de kop van een dier het oog precies zit en je leert goed te kijken hoe bij een dier de poten aan het lijf zitten.

Na deze oefeningen kiest ieder een dier uit en ga je echt aan de slag. Je gaat proberen het dier zo goed gelijkend mogelijk na te tekenen. Je begint met een lijntekening. Als er nog tijd over is kun je ook de vacht, het verenpak of de andere structuren van het dier tekenen.

Uiteraard gaan alle tekeningen met de juf of meester mee naar school!

Het Museon
  www.tekenen-leren.nl
  Foto: Wikipedia CC
De handtekening van Pablo Picasso
Oefenen met tekenen
Een verzameling dieren
Uitleg bij het tekenen