Voorbereiding

Een uitbarsting

Vulkaanuitbarstingen zijn regelmatig in het nieuws. Vaak ziet zo'n uitbarsting er heel gaaf uit. Waarschijnlijk heb je een uitbarsting nooit van dichtbij meegemaakt. Kijk dus maar even naar het onderstaande filmpje.

Gevaarlijk of niet?

Is een vulkaan nou gevaarlijk of niet? Iedereen denkt daar anders over.

De vraag is dus: wat vind jij?

Schrijf voor jezelf op wat jouw antwoorden zijn op de vier persoonlijke vragen die je hier rechts ziet staan. Bewaar je antwoorden, want na de Museon-les heb je ze weer nodig.

Als je de vier vragen hebt beantwoord, kun je kijken wat klasgenoten op deze vragen hebben geantwoord. Hebben zij dezelfde antwoorden?

Vulkaanvakantie

Veel mensen gaan op vakantie naar een gebied met vulkanen. Hieronder komt een aantal activiteiten aan bod die mensen bij een vulkaan doen. Door op de plaatjes te klikken verschijnt er een filmpje van de activiteit.

 

Afb. 1: vulkaan beklimmen
Afb. 1: vulkaan beklimmen

Het bekendst is het beklimmen van een vulkaan (afbeelding 1). Dat kan op eigen gelegenheid, maar onder begeleiding van een gids is het een stuk veiliger en leuker. Hij weet vaak veel van de gevaren van de specifieke vulkaan af, kan veel vertellen over de vulkaan en kent ook de mooiste plekjes op de vulkaan. De beklimming leidt vaak naar de top, van waar je een mooi uitzicht hebt op de binnenkant van de vulkaan, de krater.

 

Extreme sporten

Sommige mensen gaan met een plank van een vulkaan af, zelfs als daar geen sneeuw op ligt (afbeelding 2). Ook zijn er mensen die gaan zwemmen of duiken in de as van een vulkaan (afbeelding 3).

 

Voor de experts

De echt doorgewinterde vulkaanbeklimmer gaat nog een stukje verder dan de rand van de krater. Hij daalt af in de krater (afbeelding 4). Maar dat gaat voor de meeste mensen toch net iets te ver.

Leven bij een vulkaan

Wonen

Tijdens de vakantie een vulkaan bezoeken is misschien iets wat je nog wel zou doen, maar wonen bij een vulkaan is toch iets heel anders. Niet iedereen wil bij een vulkaan wonen. Toch zijn er mensen die dit wel doen.

De Vesuvius

In Italië ligt een aantal vulkanen. Eén van die vulkanen is de Vesuvius. Hoe zou het zijn om bij de Vesuvius te wonen? Is dat nou eng? Of valt dat misschien wel mee?

In het onderstaande filmpje ontmoet je Rosario. Hij woont bij de Vesuvius. Luister goed naar wat Rosario te zeggen heeft. Waarom gaat hij niet verder van de gevaarlijke vulkaan wonen?

Rosario over wonen bij de Vesuvius (video)

Rosario heeft nog niet meegemaakt dat de Vesuvius uitbarst. Zijn opa heeft dit wel ervaren toen hij jong was. In het filmpje zag je beelden van deze uitbarsting en hoorde je Rosario's opa hierover vertellen.

Bekende vulkanen

Dichtbij en ver weg

Er zijn op aarde meer dan 1500 vulkanen. Op het bovenstaande kaartje is een aantal van deze vulkanen aangestipt. Door de markeringen aan te klikken verschijnt er een foto met wat informatie over de vulkaan. Probeer met deze informatie de onderstaande vragen te beantwoorden

In de vulkaan

Onderdelen van een vulkaan

Een vukaan ziet eruit als een berg (afb. 1). Als we deze berg beklimmen of met een vliegtuig er overheen vliegen is aan de top van de vulkaan vaak een krater te zien (afb. 2). Deze krater is de bovenkant van een pijp die recht de vulkaan in gaat. De pijp eindigt in een met magma gevulde ruimte die magmakamer genoemd wordt. 

Onder de grond

Een groot deel van een vulkaan zit dus onder de grond. Hiervoor zullen we in de aarde moeten kijken. Maar wat zit er nu eigenlijk aan de binnenkant van de aarde?

In het Museon

Wat ga je doen?

Je hebt nu de voorbereiding voor de les Vulkanen doorgenomen. Binnenkort ga je met de klas naar het Museon om nog meer te ontdekken over vulkanen.

Jullie gaan in het Museon naar de zaal ‘Vulkanen en aardbevingen’. Hier wordt de werking van vulkanen aan de hand van een bordschema uitgelegd. Ook gaan jullie allerlei vulkanisch gesteente zien en aanraken.

Na de uitleg over vulkanen maken jullie dan een aantal opdrachten met een lesboekje, dat jullie vervolgens mee naar school krijgen.

 

Tot snel in het Museon!

Persoonlijke vragen

  1. Heb je al eens een vulkaan bezocht?
  2. Zou je dat anders wel een keer willen doen?
  3. Durf je bij een vulkaan te wonen?
  4. Is een vulkaan gevaarlijk?
Afb. 2: vulkaansurfen
Afb. 3: asduiken
  Foto Bradley Ambrose
Afb. 4: afdalen in de krater
De Vesuvius
Kaart Italiƫ
Uitbarsting Vesuvius in 1944
Afb. 1: De vulkaan Villarica in Chili
Afb. 2: Krater van de vulkaan Villarica
Vulkanische resten aanraken