Spoorzoeken

Hier vind je verschillende ideeën om zelf aan de slag te gaan met sporen. Maak je eigen vingerafdruk en bekijk deze eens goed. Wat voor patronen heb jij op je vingers? Zie je dat jouw vingerafdrukken anders zijn dan die van je klasgenoten? Of ga aan de slag met een braakbal. Hoe pluis je eigenlijk zo'n braakbal uit en wat vind je dan?

Dit en nog veel meer vind je in deze digitale verwerkingsles 'Spoorzoeken'.

Verwerking

Hier vind je een aantal ideeën om zelf aan de slag te gaan met sporen. Maak je eigen vingerafdruk of pluis eens een uilenbal uit. Hoe je dat doet, vindt je hier.

Wil je meer informatie hebben over spoorzoeken, kijk dan eens bij de 'Leessuggesties' of de 'Links'.

Veel succes en plezier ermee.

Sporenkaarten

Als je een spoor van een dier vindt, wil je natuurlijk graag weten welk dier dat spoor heeft achtergelaten. Er zijn heel veel sporenkaarten beschikbaar om het spoor dat je gevonden hebt te vergelijken met sporen waarvan bekend is welk dier ze heeft achtergelaten. In de Museonles hebben jullie hier al mee gewerkt.

 

Hieronder vind je een aantal links naar online sporenkaarten van pootafdrukken, braakballen, dierensporen en uitwerpselen.

Dierensporen op Geolution

Dierensporen Zoekmachine

 

Braakballen uitpluizen

Je kunt via de kinderboerderij, de boswachter, een valkenier of zelfs via Marktplaats aan braakballen komen. Maar zelf zoeken kan natuurlijk ook en is nog leuker!.

Braakballen kun je op verschillende plekken vinden. Ze liggen onder slaapplaatsen van uilen, zoals in schuren, bossen of in een boomgaard. Een 'uilen'-boom herken je gemakkelijk aan de witte strepen poep op de stam!

Zo doe je het

1. Leg de braakbal tien minuten in een schaaltje met lauw water.

2. Probeer de braakbal voorzichtig uit elkaar te halen. Probeer het haar en de veertjes van de botjes te scheiden. Maak de botjes schoon met een penseel.

3. Kijk welke botjes dezelfde vorm hebben. Leg die bij elkaar. Vergelijk ze met de zoekkaart.


Kun je zien wat de uil gegeten heeft?

Maak je eigen vingerafdruk

Maak je eigen vingerafdruk! Strijk zwarte verf heel goed uit op een vel papier. Let op: je hebt maar een heel dun laagje verf nodig. Druk je vinger in de verf en daarna op een leeg wit vel papier. Doe dit met elke vinger. Ze zijn tenslotte allemaal anders.

Vergroot dan de vingerfadrukken onder het kopieerapparaat. Bekijk ze maar eens goed. Vergelijk de patronen met de patronen hieronder. Wat voor patronen heb jij op je vingers?

Memory spel

Jullie hebben nu al heel veel geleerd over dieren en de sporen die ze achterlaten. Tijd om deze kennis eens te testen met een memoryspel! Wie kan de juiste combinaties van dieren en hun sporen maken?

Download het bestand in de rechterkolom. Print de bladen uit en knip de vierkantjes los. Leg alle vierkantjes op z'n kop en het spel kan beginnen! Wie kan de meeste combinaties maken?

Succes!

Veren determineren

Een vogel herken je aan de veren over bijna het hele lijf. Maar wat doen die veren eigenlijk? Bekijk het filmpje en leer alles over veren.

Leessuggesties

Meer weten over spoorzoeken? Lees dan eens deze boeken.

Spoorzoeken Lisak, F ISBN 9054833661
In dit boekje staan de sporen beschreven die dieren in de natuur achterlaten. Er zijn twee soorten sporen: de prenten die dieren op de grond achterlaten en de restanten (afgeknaagde dennenappels, losse veren) die je vindt nadat ze zijn voorbijgekomen. Het helpt je ze te herkennen.

Speuren naar sporen Lange, M ISBN 9058780376
Pootafdrukken in het zand of in de sneeuw, aangevreten dennenappels en beuken-nootjes, veren, schelpen op het strand. Het zijn allemaal sporen die dieren hebben achtergelaten. Wanneer je weet waar je op moet letten, kun je ook de dieren vinden die deze sporen hebben achtergelaten. Een boek voor speurneuzen en dieren-liefhebbers!

Ik laat sporen achter Renne ISBN 9068226436
Elk dier laat sporen achter. Waarom? En welke sporen? In dit boek vind je veel voorbeelden van zoogdieren, vogels, insecten en reptielen. Zo krijg je een helder beeld van de sporen die dieren kunnen achterlaten en waarom ze dat doen.

Speuren naar sporen Schutten, J.P ISBN 9020606263
Een lijk, een mes en een heleboel bloed. Dat kan niet missen: hier is duidelijk een moord gepleegd. Of toch niet? Misschien is er wel sprake van zelfmoord. Of een ongeluk... Dat moet je eerst uitzoeken. Wie is de dode? Wanneer is het gebeurd? En waarom? Allemaal belangrijke vragen die onmisbaar zijn in de zoektocht naar het antwoord op die ene, allerbelangrijkste vraag. De vraag die politieagenten, rechercheurs, sporenanalisten, patholoog-anatomen en al die andere mensen die de zaak onderzoeken bezighoudt: wie heeft het gedaan? De kleinste details kunnen naar de dader leiden. Een haar, een voetafdruk of zelfs maar een piepklein pluisje. Altijd al willen weten welke verschillende oplossingsmethoden en -technieken er worden gebruikt om een misdaad mee op te lossen? In Speuren naar sporen lees je het allemaal!

Links

Meer informatie over sporen van mensen en dieren? Kijk dan eens op onderstaande sites.

 

Virtueel uilenballen uitpluizen
Een spel waarbij je virtueel drie uilenballen uitpluist en daarna de gevonden botjes op de juiste plek in het muizenskelet legt. Kun je daarna aan de botjes zien welke soort muis jouw uil heeft gegeten? Tijd is hierbij ook belangrijk, want highscores worden bijgehouden!

Dierensporen in de sneeuw
Vingerafdruk

Benodigdheden

  • een braakbal
  • een schaaltje met lauw water
  • twee lange satéprikkers of pincetten
  • een penseel
  • eventueel een vergrootglas
Materialen die de politie gebruikt om vingerafdrukken te nemen