Spoorzoeken

Als je goed zoekt in je omgeving kun je ontzettend veel diersporen tegenkomen. Maar wat zijn sporen? En hebben sporen een functie? Wie laten er allemaal sporen achter en hoe zien die sporen eruit? Wat kun je aan de hand van die sporen te weten komen? Dat gaan jullie uitvinden in deze les!

Wat weten jullie al van sporen? Welk dier laat welke sporen achter? Kijk bij de verschillende onderwerpen in het linkermenu om hier achter te komen.

 

Klik op onderstaand plaatje om alvast een leerspel te spelen in het herkennen van dierensporen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de Museon-les 'Spoorzoeken' kun je hier alvast een aantal dingen over sporen zoeken te weten komen.

Er is een aantal filmpjes, over DNA bijvoorbeeld , maar je kunt hier ook een quiz doen over dierensporen. Welk spoor hoort bij welk dier?

En je komt te weten hoe de les in het Museon eruitziet en wat jullie allemaal gaan doen.

Filmpjes

Dieren hebben allerlei soorten huiden. Hoe ziet zo'n huid eruit en hoe kun je het herkennen? Handig om te weten voordat je gaat spoorzoeken!

Door goed te kijken naar sporen kun je achterhalen van welk dier ze zijn. Je vindt een stukje vacht of een beetje haar. Hoe kun je daaraan zien van welk dier dat is? Bekijk dit filmpje en je komt erachter.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: DNA. Maar wat is dat nu eigenlijk en wat heeft de politie aan jouw DNA? In dit filmpje alvast een kleine uitleg.

Wat weet je al over sporen?

Dieren laten heel veel verschillende sporen achter. Van wie zijn onderstaande sporen? Zet de sporen in het juiste hokje.

Dierensporenquiz

Wat weer jij nu al van dierensporen? Kijk eens of je kunt achterhalen van welke dieren de onderstaande sporen zijn. Tip: let goed op de grootte en de vorm van de sporen.

In het Museon

Wat een nare toestand, er is een mevrouw vermist en we weten niet wat er met haar gebeurd is! Wel zijn er sporen gevonden. De Museondocent heeft jullie hulp nodig om als echte detectives te helpen het raadsel op te lossen.

Maar wat is eigenlijk een spoor? Wat vertellen sporen ons? Dieren en mensen laten veel sporen achter. Weten jullie wat voor sporen? En hoe zorgt de politie ervoor dat ze de sporen van mensen mee kunnen nemen naar het bureau om ze goed te onderzoeken?

Na een korte cursus spoorzoeken gaan jullie in groepjes aan de slag om het raadsel van de vermiste vrouw op te lossen door alle aanwijzingen en sporen te onderzoeken.

Welk groepje heeft aan het einde van de les het raadsel van de vermiste vrouw opgelost? Wat is er nu precies met haar gebeurd?

Tot snel in het Museon!

Museon
Pootafdruk
Doos met bewijzen over de vermiste dame
Sporen onderzoeken