De wereld op je bord

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet! Dit Nederlandse spreekwoord vat de inhoud van de les ‘De wereld op je bord’ goed samen.

Zeehondensoep, gebakken cavia of gefrituurde sprinkhanen… Het lijkt misschien alleen maar vreemd of vies, maar wie zich verdiept in gerechten uit een andere cultuur ontdekt van alles!

Een gerecht bestaat uit veel meer dan een bord vol onbekende producten. De keukengeheimen uit Azië, Oceanië of Afrika brengen fascinerende werelden tot leven. Van oogstfeest tot offerritueel, van voorraadpot tot visfuik.

Ga mee en ontdek de meest vreemde gerechten en tradities van over de hele wereld!

 

Voorbereiding

Gebraden vogelspin, apenhersenen of varkensneus, dit zijn waarschijnlijk niet de gerechten die jullie elke avond op je bord krijgen.

Toch zijn er landen waar het heel normaal is om dit te eten. Wat we eten en wat we als normaal beschouwen, hangt voor een groot deel af van ons geboorteland en de bijbehorende cultuur.

Tijdens deze les maken jullie kennis met 'vreemde' gerechten en andere culturen. Door je hierin te verdiepen zal je erachter komen dat iedereen zo zijn eigen gewoontes heeft en dat dus eigenlijk niets raar of stom is!

Gefrituurde vogelspin
Gefrituurde vogelspin

Een kijkje in eigen keuken

Neem thuis eens een kijkje in de voorraadkast of in de koelkast. Schrijf vijf etenswaren op die je daar tegenkomt. Kijk goed op de verpakking of je kunt ontdekken waar het gerecht of product oorspronkelijk vandaan komt!

 

voorraadkast

Alle producten uit deze voorraadkast zijn gekocht in Nederland, maar komen ze hier oorspronkelijk ook vandaan?

Zijn de olijven wel Nederlands? En hoe zit het met de bospaddenstoelensoep?

Test je kennis!

De volgende opdrachten gaan over eten. Hoeveel weet jij al over dit onderwerp?

Maak de opdrachten en kom erachter!

Waar wordt wat gegeten?

Wist je dat?

De volgende drie opdrachten gaan over gerechten die jullie misschien niet (of juist wel) kennen. Kun je misschien het antwoord op de vragen geven?

Wie eet wat?

In het Museon

Jullie zijn als wereldkok-in-de-dop te gast in het nieuw te openen 'wereldrestaurant'! Het nieuwe restaurant wordt heel bijzonder. Er staat namelijk geen eten op de kaart dat je al ergens anders kunt bestellen, maar compleet nieuwe gerechten.

Tijdens de les maak je ook kennis met drie bevolkingsgroepen en de misschien 'vreemde' dingen die zij eten. Wie dit zijn en wat zij eten blijft nu nog even geheim....

In het filmpje hieronder laten we je wel alvast kort zien wat er allemaal tijdens de les gebeurt!

Het Museon
De Poolzaal in het Museon
Het Atelier in het Museon
Hersenen
Maden
Pumpernickel
Tortilla
Gebakken banaan